Küzdelem a kilókkal, avagy beszéljünk az elhízásról!

2020. augusztus 05. 14:04 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

 

A magyar lakosság egészségügyi állapota kimagaslóan rossz. A halálozás mértékét mutató adatok olyan magasak, hogy hazánknak sikerült dobogós helyen végeznie a kiterjedt, minden országot összevető felmérésben. A leggyakoribb halálozási okok között tartjuk számon a keringési, szív és érrendszer betegségeit, valamint a halálozások egy negyed részét a daganatos megbetegedések adják. Valamint jelentős terheket ró az egészségügyi ellátó rendszerre az elhízásból fakadó betegségek kezelése, gyógyítása.

 

share-of-adults-defined-as-obese-1-768x542.png

 

Az elhízás világszintű probléma, egyaránt érinti az idősebb és fiatalabb generációtagjait is. Nem csupán esztétikai, kozmetikai problémáról beszélhetünk - hanem Norbi óta tudjuk, hogy a házasságunk is veszélybe kerülhet, ha döngölő léptekkel közelítünk partnerünk felé. :) Na de komolyra fordítva a szót, az elhízás súlyosan veszélyezteti az egészséget, kóros állapotok, további betegségek kialakulásának kockázatát is növeli. Cikkünkben tehát az elhízás problémáiról tüneteiről és esetleges szövődményeiről olvashatnak. 

Mekkora probléma mégis az elhízás?

 Az elhízás világviszonylatban az első számú megelőzhető halálozási ok, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt növekvő arányban jelentkezik, és a közegészségügyi hatóságok megítélése szerint a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája lehet. Egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és 27%-a elhízottnak számít. Az Európai Unió országaiban a túlsúlyosság a felnőtt lakosság 30-80%-ára jellemző. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 2008-ban világszerte 1,4 milliárd felnőtt számított túlsúlyosnak, 500 millió fő elhízottnak.

 

Miért is kell foglalkoznunk vele? 

 Minél nagyobb túlsúllyal rendelkezik az adott egyén, annál inkább hajlamos különböző betegségek kialakulására.

  • Magas vérnyomás

Ahogyan felszaporodnak a testben a zsírszövetek, hasonlóan a szervezet többi részéhez, ez a szövet is oxigént és tápanyagdús vért igényel. Ahogy az oxigén és tápanyagigény nő, a szervezetben keringő vér mennyisége szintén nő. Minél nagyobb mennyiségű vért kell az artériákon (verőereken) keresztül naponta keringetni, annál nagyobb az artériáknak a falára nehezedő nyomás.

  • Cukorbetegség

Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) egyik vezető oka. A felgyülemlett nagy mennyiségű zsírszövet immunissá teszi a szerveztet az inzulinnal szemben így a cukor, ahelyett, hogy belépne a sejtekbe inkább a véráramban kering tovább ezzel megemelve a vércukorszintet. A megemelkedett vércukorszint hosszabb ideig áll fenn, az további szövődmények kialakulására ad lehetőséget.  A rossz anyagcsere kihat az erekre, idegekre, a vesék működését csökkenti, látásromlást okoz és kihat a nemi szervek működésére.

  • Stroke, koszorúér betegség

Amennyiben rosszul választja meg a bevitt táplálékok mennyiségét és minőségét – például: túl zsíros ételeket fogyaszt, vagy túl sok ételt fogyaszt - azok emelkedett zsír és koleszterin bevitelhez vezethetnek. A legtöbb élelmiszerben, illetve a szervezetben a zsír trigliceridek formájában található meg. Idővel a kedvezőtlen vérzsír összetétel (diszlipidémia) érelmeszesedéshez vezet. Az érelmeszesedés következtében koszorúér-betegség, illetve stroke (szélütés, gutaütés) alakulhat ki.

  • Osteoartritisz

    A fogalom köznapi nyelven annyit tesz mint, csont – és ízületi gyulladás. Ez esetben egy mozgásszervi betegségről beszélhetünk, hiszen a nagyobb súlytöbblet cipelése révén terhelésnek teszi ki a gyulladt ízületeket, károsodik az ízületi felszíneket burkoló porc - ezáltal jellemzően többször jelentkezik ízületi fájdalom, merevség. 

  • Meddőségi problémák

A meddőségi, fogamzási problémák kialakulása mögött is érdemes az elhízást említenünk. A zsírszövet, a többi szövethez képest fokozott mértékben bontja a szexhormonokat ezzel csökkentve a fogamzóképességet, mind férfi, mind női betegek esetében.

Tünetei, típusok

 

Az elhízás markáns tünete a túlzott túlsúly felhalmozódása. Napjainkban két altípusát különböztetjük meg: almatípus és körtetípus.

 

cz0hg4rueaal-kd.jpg

 

 Az alma típusú elhízás a hasra, mellre, nyakra és az arcra lokalizálódik. A kóros zsírlerakódás központja a köldöktáj. A végtagok a fartáj és a combok kevésbé érintettek.

körte típusú elhízás központja a köldök és a szeméremcsont közötti alhas. A zsírlerakódás az alhason, a fartájon és a combokon legjelentősebb. A felsőtest, a karok és az arc érintettsége kevésbé jellemző.

 Az elhízás megállapítása nem igényel különösebb orvosi felkészültséget. Azonban annál nagyobb szükség van egy jó diagnosztára a betegség mögötti okok feltárásnál és a beteg kezelésénél. Az elhízás teljes körű belgyógyászati kivizsgálást igényel, szakorvosunk számos diagnosztika eljárás elvégzését indokoltnak tarthatja - ezért érdemes lehet az érintetteknek a vérvétel, ultrahang és további vizsgálatok gondolatával megbarátkozni. 

 

A CIKK VÉGÉRE ÉRTÉL! Amennyiben elnyerte tetszésed a fenti cikk, kövess bennünket a folytatásért, amelyben bemutatjuk az elhízás kezelését és néhány tippet is adunk, hogy hova fordulhatsz segítségért, ha változtatni szeretnél. 

Amennyiben további információra, segítségre van szükséged keresd fel bátran munkatársainkat az irodában. Egészségfejlesztő, dietetikus kollegáink állnak rendelkezésedre több alkalmas,  ingyenes dietetikai tanácsadásainkon. 

Szólj hozzá!
Címkék: elhízás

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr2716105268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása