Endometriózis: milliókat érint, még sem beszélünk róla eleget

2021. március 18. 13:52 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Az endometriózis világszerte ismert nőgyógyászati betegség, amelyet kezdetben évtizedekig elbagatelizáltak a szakemberek is. Manapság, igazoltan 200 millió nőt érint ez a kórkép világszerte. Ezért is fontos, hogy beszéljünk róla és felhívjuk rá a figyelmet, különösképpen azért is, mert számos szervezet indított kampányt március hónapban a betegség felhívásának céljából.

_s_pav_endopelvicpain_nijjar.jpg

Mi az az endometrium? 

 Az endometrium a méh belső falán megtalálható szövet, mely a női hormonok – ösztrogén és progeszteron – hatására havonta, a menstruációs ciklus során megvastagszik és leválik. Amennyiben az endometrium a méhen kívül is megtalálható, ott ez a folyamat szintén bekövetkezik, azonban a levált szövet nem tud távozni a testünkből. Ekkor beszélünk endometriózisról. 

endometriosis_1110x_progressive.jpg

Az ábrán is jól látható, hogy a méhfalon kívül a betegségben érintett nők esetében az endometrium a méhen kivül is megtalálható, más szervek köré telepszik. Ennél fogva nehezen diagnosztizálható, mert a letelepedett endometrium megbújik a szervezetben, nem tud kiürülni és ezáltal csomókat, cisztákat hoz létre a női szervezetben - ami igen erős fájdalommal jár.

Miért is nem "csak" egy fájdalmas menstruációról van szó? 

Ugyan a legtöbb nő számol be fájdalomról a menstruáció idején, de az endometriózis esetén ez a fájdalom igen csak fokozódó intenzitású és mértékű. A betegségben szenvedő nők többsége erős, bénító fájdalomról nyilatkozik, ami miatt nem képes elvégezni mindennapi teendőit, valamint iskolába és/vagy munkába sem tud állni a gyógyszeres kezelése ellenére sem. Ebből fakadóan fontos foglalkoznunk vele, hiszen az életminőség romlásához vezet, ha a betegség feltérképezetlen marad.

Tünetek, ha az alábbiakat tapasztalja feltétlen keresse fel orvosát:

  • szabálytalan időközönként jelentkező, görcsös menstruáció
  • erős kismedencei fájdalom, ami akár kisugárzik a csípő és combok területére is
  • menstruáció alatt hőemelkedést tapasztal
  • gyakori vizelési ingerrel, gyakran jelentkező húgyúti fertőzéssel küzd
  • fájdalmasak a nemi együttlétek és a nőgyógyászati vizsgálatok
  • fájdalmas a peteérés körüli pár nap.

A kellemetlen tünetek megléte mellett azt sajnos kevesen tudják, hogy a betegség gyakori velejárója a gyermek áldás hiánya, azaz a meddőség. 

A betegségben veszélyeztetett korcsoportja leginkább a fiatal, termékeny korú nők. Kialakulásának okáról meglehetősen keveset tudunk, sőt egyelőre sajnos ismert gyógymódja sem létezik. A helyzet azonban korántsem reménytelen. Számos kezelési mód ismert, mely hozzájárulhat az életminőség javulásához, és hozzásegítheti a nőket ahhoz, hogy teljesebb hétköznapokat éljenek. A gyógyszeres kezelésektől kezdve a műtéti megoldásokig számos terápiára van lehetőség. A választáskor közre játszik többek közt a kor vagy épp a betegség előrehaladottságaA legtöbb esetben az orvoslás több területéről bevont szakemberek (nőgyógyász, belgyógyász, urológus) együttes segítsége lehet a leghatékonyabb. Így csökkenthető a fájdalom és megakadályozható a szövet növekedése.

Diagnosztizálás nehézségei

Az endometriózis feltérképezése és diagnosztizálása igen nehézkes, hiszen a fentebb bemutatott tünetek több betegség tüneteiként is számon tarthatók. Amennyiben gyanakszik arra, hogy tünetei mögött ezen betegség állhat feltétlen keresse fel nőgyógyászát!

Orvosa egy alapos kikérdezés, megbeszélést követően nőgyógyászati vizsgálat alkalmával állapítja meg, hogy megtalálhatók -e a méh falán hegesedések, vagy ciszták. Szükség esetén a diagnosztizálást segítheti az ultrahangos vizsgálat, laporoscopiás vizsgálat és a vérvizsgálat. 

Munkák során kiemelten fontosnak tartjuk a lakosság tájékoztatását, szűrésre való mozgosítását ezért blogunkon március hónapban az endometriózussal  foglalkozunk. További tartalmakért látogassanak el honalpunkra, vagy az EFI Facebook oldalára. 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr2816469224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása