Túraútvonalak Pécs és vonzáskörzetében

2021. április 08. 11:44 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Hamarosan tényleg megérkezik a jó idő és reméljük ezúttal marad is. A szabadidő eltöltésére mi sem lehet jobb kikapcsolódási forma, mint a természetben, friss levegőn töltött idő? Cikkünkben néhány túraútvonalat, terepfutó útvonalat mutatunk be.

pexels-marta-wave-5875910.jpg

Meleg-mányi- völgy, Nagy-Mély-völgy,Kantavár 

A Mecsek egyik legszebb túraútvonala a vízben gazdag hegység leghangulatosabb völgyeiben, a mésztufalépcsőkkel tűzdelt Meleg-mányi-völgyben, és a vadregényes Nagy-Mély-völgyben vezet keresztül, érintve a Mecsek legnagyobb vízesését, az Ágnes-vízesést. A könnyen megközelíthető Dömörkaputól induló változatos körtúra minden évszakban csodás, a kora tavaszi medvehagyma mezők még különlegessebbé teszik az élményt.

 

A túra hossza: 13,2 km
A túra időtartama: 5 óra
Szintkülönbség: 420 m fel, ugyanannyi le.
A túra jellege: Kitűnően jelzett turistautak, ösvények. Néhol közepes, nem túl megerőltető emelkedők, lejtők, főleg a Nagy-Mély-völgyben többszöri átkelés a patakon gázlókon, a köveken lépdelve. Útközben számos vízvételi lehetőség.
A hamisítatlan erdei, középhegységi környezetben futó túra végigjárását mindenképpen túracipőben vagy a bokát is tartó túrabakancsban ajánljuk. Csapadékosabb időben jó szolgálatot tehet a gázlókon való átkelésekkor a lábbelire erősíthető vízálló  kamásli is, a túrabot is jól jöhet ilyenkor, ráadásul a kaptatókon, lejtőkön történő mozgásunkat is megkönnyíti egy pár jó minőségű túrabot.

Bővebb információ az útvonalról: https://kirandulastippek.hu/pecs-baranya/meleg-manyi-volgy-nagy-mely-volgy-kantavar 

Misina, Tubes, Remete-rét - Klasszikus mecseki körtúra

A Mecsek, közvetlenül Pécs felett húzódó emblematikus vonulatát járjuk végig a megújult állatkerttől kiindulva. A Misina-tetőn álló, jellegzetes TV-torony után a Kis-Tubes, majd a Tubes kilátóiból gyönyörködünk a pécsi panorámában. Lejjebb, a Sós-hegyi kilátót is érintve ereszkedünk le a Remete-rét népszerű kirándulóhelyére, majd a pécsi parkerdőn át érünk a Mandulásba, az állatkert melletti erdei, csodás játszóterekkel felszerelt tisztására.

A túra hossza: 10,7 km
A túra időtartama: 3,5 óra
Szintkülönbség: 280 m fel, ugyanannyi le.
A túra jellege: Könnyű, rövid gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken. Útközben vízvételi lehetőség nincs

Bővebb információ az útvonalról: https://kirandulastippek.hu/pecs-baranya/misina-tubes-remete-ret-klasszikus-mecseki-kortura

Orfűi séta, Pécsi-tó, Orfűi - tó, Balázs-hegyi kilátó 

A Mecsek legnépszerűbb kirándulóhelye, Orfű körüli túránkon a festői fekvésű Pécsi-tó partjáról kapaszkodunk fel a Balázs-hegy tetején álló parádés panorámát nyújtó kilátótoronyhoz, majd a legendás Sárkány-kút érintésével az Orfűi-tavat megkerülve a Vízfő-forrás melletti érdekes Malommúzeumhoz megyünk. A bájos Mecsekrákosnál érjük el ismét a Pécsi-tó partját és térünk vissza a romantikus tóparti sétányon.

A túra hossza: 8,9 km
A túra időtartama: 3 óra
Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le.
A túra jellege: Könnyű, rövid, változatos gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, sétányokon, aszfaltos utcákon. A Balázs-hegyre meredek, de rövid kaptató. A túrába szinte bármelyik ponton be lehet csatlakozni.

Bővebb információ az útvonalról: https://kirandulastippek.hu/pecs-baranya/orfui-seta-pecsi-to-orfui-to-balazs-hegyi-kilato

 

Egyúttal, túra - és terepfutó útvonalaink mellett szeretettel ajánljuk Mozdulj Pécs névre keresztelt mozgalmunkat, melynek során a begyűjtött kilométerekkel értékes ajándékokat nyerhetnek. A nyereményért és további tudnivalókért KATTINTSON IDE

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, vagy érdekli az egészséges életmód, mozgás kövesse irodánk tevékenységét a közösségi média felületein is! 

Instagram: @pecsiefi

Facebook: Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

 

Térképek forrása: https://cartographia.hu/mecsek-turistaterkep-15 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr8016493872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása