Vastagbélrák és a szűrés fontossága

2021. március 24. 09:44 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Korábbi szűrésről szóló cikkeinkben bemutattuk Önöknek a nőkre, férfiakra vonatkozó ajánlott szűrővizsgálatokat életkoronként csoportosítva. Mindkét nem esetében igen erősen ajánlott a javasolt vizsgálatokon, kontrollokon való részvétel, hiszen megelőzni könnyebb a problémát, mint kezelni. 

Hazánkban ezzel szemben az egészségi állapot mutatói igen rosszak, hiába van kidolgozott protokoll az emberek nem szívesen fordulnak orvoshoz, csak amikor már nagy a baj. Számos olyan komoly, életre veszélyes kórképről tudjuk ma már, hogy a korai felismerés életet menthet - ezek közé tartozik a vastagbélrák is. Ezen rákos elváltozás nagy mértékben tizedeli a őket és férfiakat egyaránt, hozzávetőlegesen évente közel 6000 férfit és 5000 nőt diagnosztizálnak, nagyságrendileg azonban 5000 fő veszíti életét a betegségben.

vastagbelrak-1200x480.jpg

 

Felismerését, megelőzését nagyban nehezíti, hogy lassan alakul ki - hozzávetőlegesen 10-15 év alatt. A korai tünetek igen jellegzetesek, lássuk ezeket.

TÜNETEK

A vastagbélrák jellegzetes tünete a székelési szokások (egyéb diétás változások nélkül bekövetkező) változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb lett a székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek haspuffadásról és nehezen meghatározható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. A tünetek között jelentkezhet émelygés, rossz közérzet.

Vastagbélrákra utaló vezető tünet lehet, ha a székletben vér található. Véres székletet ugyanakkor más betegség is okozhat, leggyakrabban az aranyér miatt kerülhet vér a székletbe. A székletben megjelenő vér szabad szemmel nem jól vagy egyáltalán nem látható, azonban otthoni elvégezhető tesztekkel, valamint laboratóriumi körülmények között (háziorvosi beutaló) jól kimutatható jelenléte. 

SZŰRÉS

A vastagbélrák szűrés esetén több vizsgálati módszer közül választhatnak, annak megfelelően, hogy alacsony vagy magasabb kockázati csoportba tartoznak.

Az átlagos kockázati csoportba tartozók négy opció közül választhatnak:

  • évenkénti székletvizsgálat rejtett belső vérzésre, pozitív eredmény esetén kolonoszkópiával;
  • ötévente székletvizsgálat plusz szigmoidoszkópia;
  • tízévenként kolonoszkópia;
  • vagy 5-10 évente kettős kontrasztos báriumbeöntés (a kettős kontrasztos bárium beöntés ma már egyre ritkábban alkalmazott röntgen-eljárás. Az eszközös kolonoszkópia alternatívája a polip-szűrésben egyre inkább a virtuális, vagy CT-kolonoszkópia lesz.)

A magas kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbél-polipjuk vagy családjában vastagbélrák fordult elő) a CT-kolonoszkópia ajánlatos.

Március hónapban, nem csak az endometriózisra hívjuk fel a figyelmet, hanem a vastagbélrákra is. Március hónapban az NNK kéri és biztatja azokat a lakosokat, akik 50 év felettiek és kaptak meghívót a szűrésen való részvételre, vegyenek azon részt. Teljesen ingyenes, fájdalommentes és akár életet is menthet. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr1216475802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.03.26. 07:08:29

a felesegem 40 evesen halt meg vastagbel tumor miatt. menjetek szuresre 45 folott, ha a csaladban volt erintett a betegseggel, hamarabb. nem is tudom 65 ezret fizettem a covid elott az altatasos betekintesre...

szuressetek magatokat!!!

Pécsi Egészségfejlesztési Iroda 2021.03.26. 08:17:50

@FILTOL: Köszönjük, hogy megosztotta velünk! Valóban nagyon fontos, hogy családi halmozódás, vagy panaszok esetén időben forduljuk orvoshoz.
süti beállítások módosítása