Karácsonykor sem lehetetlen egészségesen étkezni!

2020. december 21. 10:03 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

7+1 tippet szedtünk össze arra, hogyan étkezhetünk egészségesebben az ünnepek alatt is.

pexels-picjumbocom-196648.jpg

 

Az ünnepi időszakban egymást érik a finomabbnál finomabb falatok, így nem is kérdés, hogy sokunk számára kihívást jelent, hogy ne együk túl magunkat és faljunk fel mindent. Azonban, némi odafigyeléssel és tudatossággal januárban sem kell több kiló többlettel a mérlegen keseregnünk. Cikkünkben most ajánlásokat olvashatnak arra vonatkozóan, hogy mire érdemes figyelni az ünnepek közeledtével.

 

Az ünnepi forgatagnak egyértelműen része a sok - sok finom étel, amely nagy kísértést jelent nem csak a diétázók számára. Azonban van egy jó hírünk, némi odafigyeléssel egészségesebben étkezhetünk még akkor is ha elénk rakják a kedvenc ételünket, vagy a harmadik tálca sütit. 

# 1. Mivel több ételt és valószínűleg alkoholt és fogyasztunk az év ezen időszakában, ezért kimondottan érdemes a folyadék fogyasztásunkra is odafigyelni. Ne feledkezzünk meg a víz jótékony hatásairól, sokkal jobb szomjoltó tulajdonságokkal rendelkezik a cukrozott, szénsavas üdítőknél így ha ezeket tudjuk, akkor kerüljünk - vagy csak mértékkel fogyasszuk!

#2. Főétkezések alkalmával fogyasszunk leveseket, vagy salátákat egy nehezebb főétel előtt. A leves, saláta valamint egy pohár víz is remekül készíti fel a gyomrot a tetemesebb étel befogadására és kevésbé is telíti el.

#3 A teltség érzet körülbelül 15 - 20 perccel az étkezés után jelentkezik, ezért is különösen fontos, hogy lassan rágjuk meg az ételt. Erre vannak különböző ajánlások ugyan, de akár kisebb szünetek beiktatásával is megelőzhetjük a túlevést. 

#4 Bár az egészséges életmód részét nem képezik az alkohol tartalmú italok, ünnepek alkalmával minden háztartásban előkerülnek. Néhány felesleges kalóriát úgy is megspórolhatunk, ha az édes, kimondottan cukrozott italokat elutasítjuk.Érdemes tisztább szesztípusokat fogyasztani, például: pálinka, vodka, testesebb borok.

pexels-nicole-michalou-5775055.jpg

#5. Ha a különböző dresszingeket, szószokat és olajos köreteket kisebb mennyiségben vagy egyáltalán nem fogyasztjuk, akkor is sok felesleges kalóriát spóroltunk meg magunknak.

#6. A vajas, habos - babos sütemények fogyasztása sem illeszthető jól be a diétába, azonban ha kis egészséges csavarral vannak elkészítve, akkor büntetlenül fogyaszthatunk belőlük bátran. Sütésnél érdemes a teljes kiőrlésű lisztek, valamint a cukorhelyettesítők használatára odafigyelni.  Az így elkészült sütemények jobban telítik a gyomrot és a felszívódási sebességük lassul. Adhatunk magvakat, rozst a tésztához így még inkább lassabb lesz a felszívódásuk.

#7. Ha már kétszer szedtünk a főételből és még a süteményeket sem vetnénk meg, akkor sem kell kardunkba dőlnünk, ugyanis egy kis sétával, mozgással vagy későbbi kompenzálással javíthatunk korábbi hibáinkon. A szabadban tett séta, vagy sport egyébként is jót tesz testnek és léleknek. 

# 7 +1. Figyeljünk testünk jelzéseire és ha több mindenből szeretnénk szedni, akkor inkább fél adagokkal vagy kis mennyiségeket szedjünk a tányérra. Így elkerülhető a túlevés és az étkezés utáni úgy nevezett, kajakóma.
Erről bővebben ITT olvashat. 

Reméljük, hogy tippjeinkkel tudtunk némiképp segíteni. További egészséges menü tippekért, látogasson el közösségi média felületünkre, ahol számos ehhez hasonló tippet mutatunk be Önöknek a menü összeállításához!
Elérhetőségünk: Facebookon a Pécsi Egészségfejlesztési Iroda!

Áldott, Békés Ünnepeket kívánunk irodánk minden munkatársa nevében!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr3816352624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása