Fehérjék és megfelelő zsírok az étrendben

2020. november 30. 12:41 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Cikk sorozatunk folytatásaként a mai bejegyzésünkben a fehérjék, valamint a zsírok étrendben elfoglalt helyéről hoztunk némi érdekességet.

Mint azt már biztosan többen hallották, a táplálkozás során makro, - illetve mikronutrienseket viszünk be szervezetünkbe. A szokatlan elnevezéske mögött azonban már korábban ismert tápanyag csoportok bújnak meg. Makrók alatt ugyanis a szénhidrátokat, zsírokat és a fehérjéket értjük.

 

23376495_1458101340952222_9153359856917453255_n.jpgEgészséges élet és táplálkozás piramisa (forrás: Harward School of Public Health)

 

Ne legyen a SZÉNHIDRÁT az ellenségünk!

Korábbi írásunkban, már az egészséges táplálkozásban javasolt szénhidrátokkal foglalkoztunk, illetve érintettük az édesítés, cukorpótlók használatát is. Amennyiben lemaradt volna, ITT elolvashatja cikkünket.

FEHÉRJÉK a táplálkozásban

A fehérjéket szokás a szervezetünk építőelemeinek is hívni. Az alapjait képezik az aminosavaknak, fontos alkotórészei különböző enzimeknek, hormonoknak, immunrendszerünknek.
A fehérjék fogyasztása növeli az alapanyagcserét, vagyis fehérje tartalmú étkezést követően több kalóriát égetünk el, mint ha csak szénhidrátot, vagy zsírt fogyasztunk.

 

selection-food-high-protein-food-high-protein-115781598.jpg

Teljes értékű fehérjéknek nevezzük az állati eredetű fehérjéket (mint például tej, tejtermék, tojás, hús, hal), amelyek minden olyan aminosavat tartalmaznak, amelyet a szervezetünk nem tud maga előállítani. Javasolt minden főétkezés során teljes értékű fehérjét is elfogyasztani. Fontos megjegyezni, hogy a húsoknak, húskészítmények szénhidrát tartalmától nem kell félnünk, azonban kalória tartalmuk ettől még ugyanúgy van.Ezért, javallott a a soványabb húsrészek felhasználása pl: csirkemell, csirkecomb, sertéskaraj- és –comb, marha lapocka, hekk, fogas, tonhal, sovány felvágottak stb. Nem ajánlott a zsírosabb húsok, pl. oldalas, dagadó, csülök, disznósajt, szalámik, kolbászok fogyasztása. Ugyanakkor emellett fontos megemlíteni, hogy ha kedvünk támad efféléket fogyasztani, keressük a minél magasabb százalékban húst tartalmazó készítményeket és tájékozódjunk az összetevőlista, valamint tápanyagtáblázat alapján.

Az állati eredetű fehérjék fogyasztása mellett, a növényi eredetű fehérjék fogyasztása is nagyon fontos, mert lebontásuk nem terheli meg a szervezetet. Növények közül magas fehérje tartalommal rendelkeznek a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), teljes kiőrlésű gabonák, zabpehely, zabkorpa, alternatív gabonák, olajos magvak. Manapság a különböző táplálkozási irányzatoknak köszönhetően számos ízletes ételt készíthetünk el, hüvelyesekből is. Érdemes ezekkel is egy próbát tennünk.

A tejtermékek étrendben való visszaszorítása napjainkban elég népszerű irányzat, ha azonban nem váltanánk le kedvenceinket, akkor igyekezzünk zsírszegény alternatívákat keresni az üzletek polcain. Joghurtokból, joghurt italokból kerüljük a cukrozott, gyümölcsös változatokat és inkább a fehérjében gazdag variációkat, illetve ízesítetlen, natúr termékeket keressük. Ezekhez később adhatunk hozzá otthon mi magunk gyümölcsöket, vagy például zabpelyhet, ezzel is lassítva a felszívódási képességét. A termékek címkéje ezúttal is nagy segítség lehet választáskor, de vigyázzunk ne dőljünk be a "zsírszegény" és "cukormentes" címkéknek, anélkül, hogy az összetevőlista alapján valóban megbizonyosodtunk volna erről!

A rettegett ZSÍROK

Ha egészséges, vagy diétás étrendről beszélünk, akkor sokaknak a zsírok kiiktatása jut eszükbe. Azonban, azt fontos megjegyeznünk, hogy beszéljünk bármilyen étrendről kiiktatásuk kimondottan káros és veszélyes. Napi energia bevitelünk nagyjából 20 - 30 %-ban kell, hogy zsírokat tartalmazzon. istock-945548926_1572249845-955x672.jpg

A zsírok esetében két fő csoportról beszélhetünk, a telített és a telítetlen zsírokról (ezek még tovább oszthatók alcsoportokra). A zsír telítettségét vagy telítetlenségét a szénkötések közötti különbség határozza meg. A telítetlen zsírok kettős kötést mutatnak egyes szénatomok között. A telített zsírok nem tartalmazzák ezt a kettős kötést, tehát sokkal közelebb vannak egymáshoz, mint a telítetlen társaik. Az elfogyasztott zsírok többségének telítetlen zsíroknak kell lenniük. A telítetlen zsírok csoportja is további két alcsoportra bontható, mint: az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírokra.Telítetlen zsírok egészséges forrása lehet, például az avokádó, mandula, olivabogyó, olivaolaj, lazac, chia mag, dió, pisztácia és más diófélék is.

A dietetikusok javaslata szerint napi zsír fogyasztásunk javarészt telítetlen zsírokból álljon - megközelítőleg 90 %- ban igyekezzünk ezeket a "jó zsírokat" fogyasztani.. A további 10 %-ban telített zsírban gazdagabb ételeket is fogyaszthatunk. Ezekre jó példa lehet: a tojás, marhahús, magas zsírtartalmú tej és tejkészítmények. A sajtok fogyasztásáról sem kell lemondanunk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni. Ezek esetében is érdemes a minél alacsonyabb zsírtartalmúakat választani, valamint a "light" variációkat keresni az áruházak polcain.

 

** Amennyiben cikkeinket olvasva úgy érzi, hogy szívesen kérne szakértőktől, személyre szabott tanácsot akkor ne habozzon felkeresni bennünket. Irodánknál lehetőség van online/ személyes konzultációra dietetikus kolléganőnknél. Jelentkezni, valamint további információkat kérni az efi.pecs@eeipecs.hu e-mail címre küldött levélben tudnak.** 

S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr9316307354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása