Mindent a mellrákról - Általános tudnivalók

2020. október 20. 09:11 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Hogyan ismerjük fel a betegséget? Hogyan tehetünk egészségünk érdekében?

A Napjaink részei váltak az esetszámok, halljuk mindannyian itt - ott, hogy a napi megbetegedés szám 860, néhol 1100 fő. Azonban van egy betegség, amelyről keveset beszélünk, mégis rengetegen betegszenek meg benne. Ez pedig a rák. Hazánkban egy 2016- ban készített felmérés szerint, 345 rák betegségben elhunyt jutott százezer lakosra. Ezzel pedig átvettük a vezetést az Európai statisztikákban.

 

A férfiakat érintő leggyakoribb rákos megbetegedések között tartható számon a tüdőrák, a végbélrák valamint a prosztata rák. A nőket is nagy mértékben érinti a tüdő, valamint a végbélrák de leginkább a mell rosszindulatú daganatos megbetegedése jellemző rájuk. Keveset beszélünk róla, pedig szükség volna rá, ugyanis hazánkban évente 6000 - 8000 új esetet diagnosztizálnak. Az évente a betegségben elhalálozó betegek száma pedig 2300-2500 fő. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy a mellrák rosszul kezelhető lenne és nem volnának jók a gyógyulási esélyek. Nagyon fontos a korai felismerés, az önvizsgálat gyakorlása, hiszen a betegség kezelhetősége nagyban függ a kór előrehaladottságától.

A betegségben leginkább érintettek az idősebb 40-60 év feletti nők, de manapság már egyre több fiatal nőnél fedeznek fel rosszindulatú daganatot. Ezért a rendszeres mammográfiai szűrésen való részvétel, az önvizsgálat és természetesen az egészséges életmód nagyban csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. 

TÜNETEK

A mellrák tünetei sokfélék lehetnek, ugyanakkor a  betegség maradhat teljesen tünetmentes is. Leggyakrabban egy kis fájdalmatlan csomó formájában tapintható, melyet egy amerikai vizsgálat szerint az érintettek 90%-a saját maga vesz észre. A mellek rendszeres és szabályszerű önvizsgálata ezért kulcsfontosságú az emlődaganatok korai felismerésében. Az említett vizsgálat szerint az így észlelt csomók többsége (66%) tapintáskor fájdalmas, ugyanakkor az érintett nők kisebb hányada (11%) tapasztal spontán fájdalmat.

Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) szerint a következő tünetek utalhatnak mellrákra:

  • valamelyik mell, vagy egy részének duzzanata
  • bőr irritáció vagy narancshéj tünet (a mell bőrén a narancs héjára emlékeztető kis gödröcskék jelennek meg)
  • fájdalom jelentkezése a mellben
  • mellbimbó befelé fordulása, illetve fájdalma
  • a mell bőrének, vagy a mellbimbó kivörösödése, megvastagodása
  • mellbimbó váladékozása (anyatejet kivéve)
  • hónaljban tapintott csomó

Az alábbi kép a mell elváltozásait hivatott bemutatni. 

Felső sorban leírt tünetek: nagy csomó, horpadásszerű mélyedés, bőrerózió, pirosság és forróság, ismeretlen eredetű szivárgás, apró gödröcskék

Alsó sorban leírt tünetek: dudor, kidagadó erek, beforduló mellbimbó, megváltozó forma, narancsos vagy pirosas bőr, tapintható, de nem látható csomó.

RIZIKÓCSOPORTOK 

A rizikócsoportba, azaz a veszélyeztettek körébe azon nők tartoznak, akiknél:

  • pozitív családi anamnézis (genetikai hajlam)
  • egyenes ági rokonságban megjelent (50 év alatt) emlőrák, illetve egyéb daganatos megbetegedés, pl. petefészekrák
  • egy vagy több rizikófaktor áll fenn az alábbiak közül:
  • késői menopauza, menopauzában hormonpótló kezelés
  • terhesség hiánya vagy késői életkorra tolódása
  • elhízás (főként menopauza után), zsírdús, rostszegény étrend
  • ülő, mozgásszegény életmód
  • egészségtelen életmód
  • rizikós magatartás (dohányzás, alkohol és kémiai szer függőség)
  • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
  • korábbi mellkasi besugárzás

 

KORAI FELISMERÉS - AZ ÖNVIZSGÁLAT FONTOSSÁGA

Az időben felfedezett elváltozások gyógyulási esélye igen nagy 95 % -os ezért nagyon is fontos a korai felismerés,melynek eszköze lehet a rendszeres mammográfiai szűrés, valamint az önvizsgálat.

Az önvizsgálatot célszerű havonta elvégezni, leginkább a menstruációt követő 5 nap bizonyul alkalmasnak az önvizsgálatra. Ekkor könnyebben kitapinthatóak az esetleges elváltozások és a mellek sem érzékenyek. Az idősebb korosztályba tartozó hölgyeknek célszerű lehet a hónap adott napját kijelölni az önvizsgálat idejére, hiszen az ő korosztályuk a leginkább érintett a betegségben.

Az önvizsgálat módszerét a Mellrák Infó grafikája remekül szemlélteti. 

 

Ha valamilyen fájdalmat, elváltozást tapasztal ne várja meg míg magától elmúlik! Érdemes felkeresnie háziorvosát, aki további vizsgálat elrendelését teheti szükségessé. Röntgen mammográfiával, az emlő ultrahangos vizsgálatával és szövettani mintavétellel megállapítható, hogy valóban rosszindulatú daganatról van -e szó, vagy sem. 

 

S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr2516247012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása