Az érintés ereje - Ismertető a babamasszázsról

2020. szeptember 15. 09:50 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Az érintés egész életünk során rendkívül nagy fontossággal bír, végigkíséri minden emberi kapcsolatunkat. Ezért is nagyon fontos, hogy megtanuljunk szülőként jól szeretni,s jól megérinteni gyermekünket. 

 

Babamasszázs története 

A babamasszázs évezredes hagyományokra nyúlik vissza, első alkalmazói az indiai asszonyok voltak. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. A speciális babamasszázs módszerét Vimala Schneider McClure állította össze és alkalmazta elsőként. McClure módszerét 21 évesen dolgozta ki Észak-Indiában, ahol egy kis árvaházban dolgozott. Az anyagi szegénység és sanyarú körülmények ellenére megtapasztalhatta az érzelmek és értékek gazdagságát. A nagyobb lányok kisebb társaikat masszírozva lelki békét és harmóniát teremtettek önmaguk és egymás számára. Később, maláriában megbetegedve, maga is megtapasztalhatta a masszázs gyógyító hatását. Élményeinek és saját gyermekeinek masszírozása által szerzett tapasztalatok hatására alkotta meg babamasszázs módszerét: az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeinek ötvözetét. A babamasszázs eleinte az USA-ban terjedt el, majd 1986-ban megalakult a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség (IAIM) amelynek 1998-tól hazánk is tagországa.

pexels-pixabay-415824.jpg

 

A masszázs pozitív hatásai - testre és lélekre 

Számos kísérlet, megfigyelés, és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit. A rendszeres masszázs serkenti a pozitív kötődések kialakulását.

De miért is fontos jól kötődni? 

A kötődés egyszerűen definiálva az érzelmi kapcsolatok kialakítására, fenntartására való képességet jelenti. Az hogy hogyan kötődünk gyermekkorunkban szeretteinkhez nagyban meghatározza későbbi kapcsolatainkat, valamint személyiségünk alakulását. A kötődési minták kialakulásának több szakaszát különíthetjük el, kora gyermekkora tehető egészen 5 hós kortól - 4 éves korig. A kiegyensúlyozott anya-gyermek, szülő- gyermek viszony érzelmi, kötődési biztonságot ad a gyermeknek, s feltétele a későbbi társkapcsolatok megfelelő alakulásának.

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint például a babamasszázs olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is.

Enyhíti az allergiás tüneteket, a felpuffadást, a hasfájást. Ezen túlmenően, erősíti a bőrt, a szöveteket, az izomzatot, javítja a mozgáskoordinációt, gyorsítja a koraszülöttek fejlődését.

Rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Gyorsabban fejlődik a mozgás, melynek következménye hosszabb távon, hogy a csontok és az ízületek nem károsodnak, jó lesz a testtartás. Természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása. Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, a masszírozást nagy körültekintéssel kell végezni. A kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében.  

Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Javítja a vér oxigénellátását. Talán ellentmondásnak tűnik, de a serkentő funkcióval párhuzamosan segít a relaxációban és az esti elalvásban. Hosszabb és pihentetőbb alvást biztosít.  

A keresztező mozdulatokkal fejleszthetők az idegpályák. A masszázs hat a gyermekünk idegrendszerére, információt nyújt saját testéről és az őt körülvevő személyekről is. Elősegíti az összes többi érzékszerv működését is.

Mikortól ajánlott, milyen rendszerességgel szükséges végezni? 

Ha a gyermekorvosnak nincs ellenjavallata, akkor már egészen új szülöttkortól végezhető. Naponta legalább 10-15 percig ajánlott masszírozni, de természetesen ez is nagyban függ az adott gyermek igényeitől.

A masszázs végzéséhez nincs másra szükség, mint egy jó minőségű baba masszázsolajra, vagy egy testápolóra. Törekedjünk arra, hogy az általunk használt olaj/testápoló irritáló összetevőktől mentes legyen (parfüm, egyéb illatanyagok, parabének, denaturált alkohol stb.).

Szakemberek, tanfolyamok

Mint azt mér korábban említettük, hazánk is tagja a Nemzetközi Babamasszázs Szövetségnek (IAIM). A szövetség tagjai között képzett egészségügyi, pedagógiai végzettséggel rendelkező szakemberek vannak, akik okleveles minősítésű Babamasszázs Oktatók. Így maga a hivatalos masszázs csak is a szövetség által nyilvántartott oktatótól sajátítható el. 

A tanfolyam több alkalomból áll, ahol az oktató egy játék babán mutatja, magyarázza az egyes fogásokat és beszélget a szülőkkel a masszázs hatásairól. Valamint lehetőség van magáról a  kötődésről, a sírásról, a növekvő gyermek masszázsról és egyéb, a babák egészséges fejlődését érintő témákról is beszélgetni az oktatóval.

Induló tanfolyam - szeptemberben

 

 

babamasszazs_plakat.png

Amennyiben Ön és gyermeke szívesen vennének részt babamasszázs tanfolyamon, akkor jelenleg futó programunkat tudjuk ajánlani. 

Szeptember 21-én  babamasszázs tanfolyam indul Egészségfejlesztési Irodánk szervezésében, melyre hetente kétszer kerítünk sort a Lánc utcai Rendelőintézet ebédlőjében. A tanfolyam összesen 6 alkalomból épül fel, az első alkalom 2020. szeptember 21. 16 óra. 

Amennyiben Ön is szeretné megtapasztalni a babamasszázs jótékony hatásait írjon Nekünk!

A tanfolyamon való részvétel várandós anyukáknak is elérhető, így minden érdeklődőt szeretettel várunk alkalmainkon. A részvétel ingyenes.

További információ a efi.pecs@eeipecs.hu e-mail címen, valamint Facebook oldalunkon kérhető. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr2716201590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása