Javasolt szűrővizsgálatok nőknek életkoronként

2020. december 17. 08:32 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Sok esetben csak akkor fordulunk orvoshoz, ha már egy beteg kialakulásának tüneteit észleljük. Azonban, az évente rendszeresen szűrővizsgálatokon való megjelenéssel a kialakult kóros állapotokat megelőzhetjük. Úgy gondoljuk, hogy ezt nem is lehet elégszer hangoztatni a lakosság számára, ugyanis a magyarok orvoshoz fordulási mutatói, valamint egészség mutatói messze elmaradnak az Európai Uniós országokétól.

 Írásunkkal most különösen a hölgyeknek szeretnénk segíteni, összegezve az életkorhoz kötött ajánlott szűrővizsgálatokat.

pink_and_white_together_we_can_overcome_coronavirus_instagram_post.png

AJÁNLOTT VIZSGÁLATOK FIATAL NŐKNEK (16-40 év)

Amennyiben valaki már aktív szexuális életet él, akkor ajánlott évente megjelenni a nőgyógyásznál és méhnyaknyák - szűrésen részt venni. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú, ígyhamarabb megkezdődhet a gyógyítás és lehetséges a teljes felépülés.

Mellrák-szűrést is önvizsgálat útján különösen fontos végeznie minden fiatal nőnek. Korábbi cikkünkben írtunk már az önvizsgálat fontosságáról és annak helyesen kivitelezett módjáról. KATT és IDE ide a cikkekhez.

Munka/pályaalkalmassági vizsgálatokon alkalmával sokan átesnek évente tüdőszűrésen, de azoknak is ajánlott, akik nem az érintett munkakörökben dolgoznak. A veszélyeztetett csoportok (dohányosok, családi halmozódás esetén) alacsony dózisú mellkas CT ajánlott, ami a korai elváltozásokat is jobban kimutatja.

Fogaink védelmének érdekében évente ellenőriztessük azokat is le fogorvosunk segítségével. Így ez esetleges ínymegbetegedések, szájüregi gyulladások is redukálhatóak.

A bőr az egyik legnagyobb szervünk, ezért évente egyszeri anyajegy vizsgálaton (bőrvizsgálat)  érdemes részt vennünk, különösen ha sok anyajegyünk van. Emellett évi rendszerességgel javasolt a laborvizsgálatokon való részvétel, erre háziorvosunk segítségével jelentkezhetünk. Legtöbb eset ilyenkor rutin labor, TSH, vizeletvizsgálat, transzferrin vizsgálatokat kér le az orvos.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK 40 - 45 ÉV FELETT

A fentebb felsoroltakat, 40 év felett érdemes kiegészíteni mammográfia, valamint vastag - és végbél vizsgálattal.

Az emlők havonkénti önellenörzése mellett, évente pedig orvossal is érdemes ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e. A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, ennél fiatalabb korban a vizsgálatot irányító szakorvos döntése alapján történhet. A mammográfiás diagnosztikai vizsgálat 1-2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint ajánlott.

Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, ebben az esetben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a vastag- és végbél szűrést. Ezen kívül javasolt mindenkinek, akinél korábban vastagbélpolipot találtak, vagy a vastagbél gyulladását diagnosztizálták. Előzmény nélkül is javasolt továbbá 50 év felett, valamint alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett. A vastagbél betegségek szűrővizsgálata lehet az endoszkópos vizsgálat, vagy a CT-kolonoszkópia. A CT-kolonoszkópia egy különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek eredményessége a polipok kimutatásában az eszközös vizsgálatéval azonos. A vizsgálat során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők anélkül, hogy az optikai eszközt a vastagbélben végig kellene vezetni. Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, és a has egyéb szerveinek állapota is megítélhető.

Ahogyan idősödünk fontos nagyobb figyelmet fordítanunk az egészségünkre. 45, valamint 50 év felett a kardiológiai szűrővizsgálatokat is fontos beiktatnunk, ezek a szív működés zavarainak felderítésére szolgálnak.

Csontsűrűség-mérés: 50 éves kor fölött javasolt a csontritkulás rizikófaktorainak fennállásakor pl.: genetikai hajlandóság esetén, magas és vékony testalkatúaknál, csontritkulást okozó gyógyszerek szedésekor, 1. típusú cukorbetegségben, máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél. Az osteoporosis szűrése egyébként mindkét nemben, bármely életkorban elvégezhető anyagcsere eredetű csontbetegség gyanúja esetén. Normális esetben 3 évente érdemes a vizsgálatot megismételni.


szurovizsgalatok_nok.png

Összefoglaló ábránk készítésekor szerettünk volna némi mankót nyújtani, hogy könnyebben észben tarthatók legyenek az ajánlott vizsgálatok életkoronként.  Persze, tudjuk, hogy gyakran tünetmentes. panaszokat nem mutató egyének nem szívesen mennek orvoshoz, illetve akadályba ütköznek, ha még is el szeretnének menni. Ennek ellenére javasoljuk, hogy figyeljenek oda egészségükre és végeztessék el ezen vizsgálatokat, hiszen a prevenció már fél egészség.

 

Cikkünkben jelenleg ugyan a hölgyeknek kedveztünk, de a napokban megjelenő írásunkban foglalkozunk az urakkal. Tartsanak velünk!

 S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr5016340090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása