Javasolt szűrővizsgálatok férfiaknak életkoronként

2020. december 30. 11:26 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Nem csak napjainkban fontos szem előtt tartani az egészségmegőrzést és a prevenciót, hanem fontos volna mindig nagy figyelmet szentelnünk ennek. Egészségünk megőrzésének érdekében fontos a javallott szűrővizsgálatokon való részvétel is.

A férfiak orvoshoz fordulási mutatói világszerte rosszabbak, mint a hölgyeké. Magyarországon a férfiak nagy többsége is már csak komolyabb esetben veszi igénye a szakorvosi ellátást.A nemzetközi szakmai útmutatók és hazai orvosi ajánlások alapján összeszedtük Önöknek a gyakoribb daganatos-, valamint egyéb betegségeket illetően milyen korai felismerést szolgáló szűrővizsgálati lehetőségek érhetők el, illetve milyen szűrővizsgálatok igénybevétele ajánlott mely életkorban és milyen gyakorisággal.

Akárcsak a hölgyek esetében fiatalabb életkorban - különös tekintettel a 20-as, 30-as években - is nagyon fontos a rutin vizsgálatokon való részvétel. 

SZŰRŐVIZSGÁLATOK 16 - 40 ÉV KÖZÖTT

Évi egyszeri alkalommal, amennyiben nem áll fenn más panasz, fontos felhívni az erősebbik nem figyelmét is a rutin labor és vizeletvizsgálatokra. Ezt kiegészítve, különösen ha  sok anyajegyünk van, fontos az anyajegyek szakorvosi ellenőrzése - ezzel nagy mértékben csökkenthető a bőrrák kialakulásának kockázata. A labor, és bőrvizsgálatot kiegészítve a fogak és a szájüreg problémái is könnyen orvosolhatók, ha legalább évente egyszer ellenőriztetjük ezek állapotát. Valamint munka és/vagy pályaalkalmasság céljából is kérhetnek tüdőszűrést, ám ezt akkor is javallott elvégeztetni, ha családunkban fordult már elő efféle megbetegedés. A férfiak nagyobb százalékban cigarettáznak mint a nők, ebből a szempontból magasabb rizikócsoport tartoznak, számukra a nemzetközi és hazai orvosi ajánlások az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat elvégzését javasolják. 

pexels-pranidchakan-boonrom-1350560.jpg

Az évek múlásával szaporodnak az elvégzendő vizsgálatok is. Kivétel a hererák-szűrés. A hererák leginkább a fiatal férfiak betegsége, így nekik minden ellenőrző orvosi vizsgálat alkalmával ezt a szűrést is el kell végeztetniük 35 éves korukig, és bizonyos időközönként (legalább minden hónapban) önvizsgálattal is ellenőrizniük kell heréjük állapotát.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK 40 ÉV FELETT

A negyedik X-en túli életkorban is fontos a már fentebb említett szűrővizsgálatok elvégeztetése, azoknak alaposabb kivizsgálása. A szűrővizsgálatok összetettebbé vállnak, akárcsak a hölgyek esetében. Házi orvosunk javasolja a különböző szív - és érrendszeri betegségekre való szűrést. Ezt leghatékonyabban EKG elvégzésével tehető meg. A nem megfelelő étrend, stressz és esetleges dohányzás, alkohol fogyasztás nagyban növeli ezen betegségek kialakulását, ezért fontos figyelmet fordítaniuk erre is. 

Az 50 év felettieknek az alap vizsgálatokon túl, további két fontos vizsgálaton volna szükséges megjelenniük. Ezek a rettegett prosztata és vastagbélrák vizsgálatok volnának. A vastagbélrák szűrés esetén több vizsgálati módszer közül választhatnak, annak megfelelően, hogy alacsony vagy magasabb kockázati csoportba tartoznak.

Az átlagos kockázati csoportba tartozók négy opció közül választhatnak:

  • évenkénti székletvizsgálat rejtett belső vérzésre, pozitív eredmény esetén kolonoszkópiával;
  • ötévente székletvizsgálat plusz szigmoidoszkópia;
  • tízévenként kolonoszkópia;
  • vagy 5-10 évente kettős kontrasztos báriumbeöntés (a kettős kontrasztos bárium beöntés ma már egyre ritkábban alkalmazott röntgen-eljárás. Az eszközös kolonoszkópia alternatívája a polip-szűrésben egyre inkább a virtuális, vagy CT-kolonoszkópia lesz.)

A magas kockázati csoportba tartozók számára (akiknek korábban már volt vastagbél-polipjuk vagy családjában vastagbélrák fordult elő) a CT-kolonoszkópia ajánlatos.

Prosztatarák-szűrés: Szintén a kevésbé népszerű vizsgálat típusok egyike, azonban kulcsfontosságú szerepe volna a szűrésen való megjelenésnek, ugyanis hazánkban a daganatos megbetegedések között igen magas számban reprezentáltak azok a férfiak, akiknek prosztata rákjuk volt. A szűrést tapintásos vizsgálattal, valamint úgynevezett PSA vérteszttel végzik. 50 éves kor felett erősen javallott ezen vizsgálaton való megjelenése, évente- kétévente.  Azoknak, akiknek vérrokona prosztatarákban szenved vagy szenvedett, már 40 vagy 45 éves korban javallott a szűrés. 

60 ÉV FELETT

 

pexels-pixabay-415779.jpg

A korábban említett laborvizsgálatokat és szűrővizsgálatokat 60 év felett kiemelt fontosságú elvégeztetni. Az időmúlásával azonban a csontok is veszítek tömörségükből, így szükséges lehet úgynevezett csontsűrűség vizsgálaton részt venni mindkét nem számára. Fennálló genetikai hajlandóság esetén, magas és vékony testalkatúaknál, csontritkulást okozó gyógyszerek szedésekor, 1. típusú cukorbetegségben, máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél különösen fontos a szűrés! Az osteoporosis szűrése egyébként mindkét nem esetén, bármely életkorban elvégezhető anyagcsere eredetű csontbetegség gyanúja esetén. Normális esetben 3 évente érdemes a vizsgálatot megismételni.

Azok a férfiak, akik valaha is dohányoztak, 65 éves korukban jó, ha végeztetnek egy hasi ultrahang-vizsgálatot, aorta aneurizma kizárására (ez a fő verőér érelmeszesedés következtében kialakult, zsákszerű tágulata). Akinek a családjában előfordult ez a betegség, annak mindenképp érdemes elvégeztetnie a vizsgálatot. 65 éves korban minden férfinak meg kell kapnia a pneumococcus elleni védőoltást.

Összefoglalva táblázatunkban tájékozódhatnak az életkoronként javasolt vizsgálatokról. 

szurovizsgalatok_ferfiak.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr6116284250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása