Küzdelem a kilókkal: Az elhízás kezelése

2020. augusztus 12. 09:10 - Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

Mint azt már korábbi cikkünkben is megírtuk [ ha lemaradt ITT az alábbi linken olvashatja el ] az elhízás a 21. század egyik legsúlyosabb és leginkább megoldásra váró problémája. Napjainkban számos felmérés készült, amelyből jól kiolvasható, hogy az európai népesség több, mint 50%-a  legalább túlsúlyos és több mint 20 %-a elhízott. Egyes becslések szerint az utóbbiak aránya, 2030 -ra 50 %-ra is megnőhet. 

 

Túl sokat, túl sokszor enni nem is annyira bonyolult dolog, hiszen nagyon felgyorsult világban élünk. A legtöbbeknek kevés idejük jut a megfelelő, tápanyagdús ételek elkészítésére, elfogyasztására és emellett a testmozgásra szánt időt már nem is sorolnánk ide. A felszedett kilóktól megszabadulni azonban nem egyszerű, fokozottan érvényes ez arra az esetre ha a súlyfelesleg mellé valamilyen betegség is társul, mint például pajzsmirigy problémák, anyagcsere zavar stb. 

 

Az elhízás kezelése 

 

138112681240_0.jpg

Ez esetben mindig az alapbetegség gyógyítása,a  testsúly normalizálása, a szövődmények hatékony kezelése és az egészséges életmód fenntartásának megtanítása a cél. Hosszadalmas időt vesz igénybe a feleslegtől való megszabadulás, a vágyott egészségi állapot visszanyerése  de megfelelő, jól irányított szakorvosi segítséggel jól kezelhető betegségről beszélhetünk.

  • Alapbetegség gyógyítása: Alapbetegség gyógyítása alatt a kialakult szervi, többségében hormonális eredetű betegségek gyógyítását értjük. 

 

  • Testsúly normalizálása: A megfelelő kalóriamennyiség megállapítása és a tápláló, zsírban - és szénhidrátokban alacsony étrend kialakítás alapvetően dietetikus szakember feladata. 

 

Egyéni állapotfelmérés 

Az egészségi állapotunkról a legpontosabb képet a különböző diagnosztikai vizsgálatok (pl: labor, tüdőszűrés) alkalmával kaphatunk. 

Ha az életmód váltás mellett határoztuk el magunkat, vagy csak érdeklődünk iránta  az egyéni állapotfelmérés jó lehetőség lehet arra, hogy megfelelő képet kapjunk jelenlegi egészségi állapotukról. 

Mi történik egy állapotfelmérés alkalmával?

Jogosan merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy még is hogyan zajlik az állapot felmérés. Megérkezést követően az alábbi vizsgálatok elvégzését ajánljuk a szűrésre jelentkezőnek: 

egyeni_allapotfelmeres_blog.png

 

A fentebb említett vizsgálatok elvégzése mellett további rizikótényezőt jelentő témákat érintünk beszélgetésünk során, például: dohányzás, alkohol fogyasztás, depresszió mennyire jellemező az Ön életében. 

A kapott eredmények függvényében, amennyiben úgy határoz, hogy változtatni szeretne életmódján tovább küldjük dietetikus kollégánkhoz, aki ingyenes, dietetikai és életmódbeli tanácsokkal látja el Önt. Illetve, ha bármilyen egyéb szakorvosi vizsgálatokat igényel,akkor azokat a PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények szakrendelésein kollégáink, előzetes időpont egyeztetést követően elvégzik Önnek.

Elhízás megelőzése 

 

A betegségeket, különböző kórállapotokat nem csak kezelni, gyógyítani lehet hanem megelőzni is. Ennek a megelőzésnek a fontosságára igyekszünk mi - szakemberek - felhívni a lakosság figyelmét, hiszen sok időt és energiát spórolhatunk meg későbbi önmagunknak, ha odafigyelünk táplálkozásunkra és a testmozgásra. 

Felnőttként azonban nem csak magunk, hanem gyermekeink testi épségéért, egészségéért is felelősek vagyunk. A különböző betegségek megelőzés a gyermek életében a család, a szülők feladata. Már egészen a gyermek megszületésétől fontos figyelmet fordítanunk erre. Tápláláskor sok esetben felmerül az örök kérdés, hogy az anyatej vagy a tápszerek -e a jobbak. Szakértők véleménye szerint fontos az anyatejes táplálás, mert az anyatejet helyettesítő tápszerek édesek, korán hozzászoktatják a babát az édes ízekhez és a magas kalória-bevitelhez. Egyes megfigyelések szerint a szoptatott gyermekek kövérebbek, fizikai teljesítőképességük és betegségekkel szembeni ellenálló-képességük csökkent.

Kisgyermekkorban is fokozott figyelmet igényel a minél kevesebb cukros, édes ételek fogyasztása. A kicsik édesség iránti igényét igyekezzük gyümölcsökkel, csökkentett cukor tartalmú ételekkel csökkenteni. Mint szülőknek nagy szerepünk lehet a gyermekkori elhízás megelőzésében és a későbbi egészséges, felnőttkori szokások kialakításában. Gyermekkorban minden sport jellegű tevékenység jó hatással van a fejlődésre, ugyanis ebben az életkorban egyébként is túltengenek az energiák. 

Felnőttkorhoz érve már nem mondhatjuk el, hogy aktív életmódunk a kulcsa egészségünknek. Fontos, hogy táplálkozásunkra mind mennyiségi, mind minőségi szempontból odafigyeljünk. 

Ne feledje, az egészség a legnagyobb kincsünk!

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését az egyéni állapotfelmérés jelentkezzen Hozzánk! Kollégáink elérhetőségét az alábbi linken találja meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiefi.blog.hu/api/trackback/id/tr9816128650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása